Η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών βαίνει προς το τέλος της και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται, σε λίγες ώρες, να ταξιδέψει για την Αθήνα, όπου ακολουθεί το «κυρίως πιάτο», οι δύσκολες διπλωματικές επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά και με τον πρωθυπουργό.
Πάντως, παρά το μήνυμα πως έρχεται με θετική ατζέντα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν παρέλειψε να κάνει συνεχείς αναφορές, μέσω Twitter, περί «τουρκικής μειονότητας», αλλά και να υπόσχεται βοήθεια σε αυτήν από την Άγκυρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο ο Τούρκος υπουργός φέρεται να είπε «δεν συμφωνώ με τον ελληνικό Τύπο ότι προκαλεί ένταση η επίσκεψή μου στη Θράκη. Πάω στην Αθήνα με θετική ατζέντα. Επιφυλάξαμε στον Έλληνα υπουργό μια θετική υποδοχή και περιμένουμε την ίδια ανταπόκριση».
Ωστόσο, όταν έφτασε στη χώρα μας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε ανάρτηση στο Twitter στην οποία κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα. «Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και να συζητήσω τις διμερείς μας σχέσεις» έγραψε σχετικά.
#BatıTrakya’daki soydaşlarımızla buluşmak ve ikili ilişkilerimizi ele almak üzere #Yunanistan'dayız.
In #Greece to meet members of Turkish Minority in #WesternThrace and discuss our bilateral relations. pic.twitter.com/9eJ59jNlsy
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021
Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ είχε επαφές με τους μουφτήδες ανέφερε στον λογαριασμό Twitter «η δουλειά που κάνουν οι μουφτήδες συμβάλλει πολύ στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης εντός της τουρκικής μειονότητας».
In #WesternThrace met first w/Mufti @muftu_iserif of #Komotini and Mufti @muftu_ahmetmete of #Xanthi.
The work of the Muftis contributes greatly to the preservation and strengthening of the unity and solidarity of the Turkish Minority. pic.twitter.com/3bFkIoUzx8
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021
Σε άλλο μήνυμά του από την επίσκεψή του σε μειονοτικό σχολείο ανέφερε «Είναι σημαντικό τα παιδιά της τουρκικής μειονότητας όλων των ηλικιών λαμβάνουν μόρφωση σε καλύτερες συνθήκες και στην μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συγγενείς μας να λύσουν αυτά τα προβλήματα».
Visited Celal Bayar High School,one of the two Turkish Minority High Schools in #WesternThrace.
Turkish Minority's children of all ages having an education in better conditions and in their mother tongue is important.Will continue to support our kinsmen to solve these problems. pic.twitter.com/8h7ytcSTm7
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) May 30, 2021
Ο κ. Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή. Στις 11 .15 έφτασε στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όπου έμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.
Στη συνέχεια μετέβη στο Μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Κομοτηνής “Τζελάλ Μπαγιάρ” όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών. Μόλις βγήκε από το σχολείο κατέβηκε από το αυτοκίνητο και χαιρέτισε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Αμέσως μετά μετέβη στον οικισμό Θαμνά, έξω από την Κομοτηνή και παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του στην Κομοτηνή ο τάφος του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πετάξει από την Αλεξανδρούπολη στην Αθηνά, όπου, αύριο, θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έρχεται στη χώρα μας με την ίδια ατζέντα της συνάντησης της 15ης Απριλίου στην Άγκυρα, που είχε φέρει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ, φρόντισε να δώσει τον τόνο και μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής».
Μιλώντας στην εφημερίδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει τρία βήματα-κλειδιά για την προσέγγιση και την «καλή γειτονία»: «ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα»
Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα και επιβεβαιώνει ότι πρόθεση είναι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στη συνέντευξή του δεν λείπουν και οι ατάκες με τον Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει μεν ότι δεν λέει όχι σε μια προσφυγή στη Χάγη, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ απορρίπτει την άσκηση πίεσης μέσω της Ε.Ε. από την Ελλάδα.
«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε μία κοινή κατανόηση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε επίμαχο ζήτημα με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε υιοθετούν αυτόν τον χάρτη εξαιτίας μιας λανθασμένης έννοιας δικαιωμάτων. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» τονίζει με νόημα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι την Παρασκευή η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έκανε λόγο για επτά σημεία, τα οποία αναμένεται να θέσει ο Τσαβούσογλου στον Δένδια:
- ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
- Υφαλοκρηπίδα
- Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
- Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις (FETO του ιμάμη Γκιουλέν και Κούρδοι)
- Πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
- Ζητήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη
- Η πρόταση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.